Parama dėkojame




Konfliktas gydymo įstaigoje: didelis darbo krūvis ar gydytojos neetiškas elgesys?

pspcPortalas Budas.lt gavo Lukrecijos Stonkutės nusiskundimą dėl galimai netinkamo Mažeikių senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centre dirbančios gyd. Genovaitės Mickuvienės elgesio ir pacientės patirto diskomforto lankantis pas šią medikę. L. Stonkutė kvietė pasidomėti įvykusia situacija, kurią ji patyrė ir atsižvelgti į žmonių baisias patirtis, kurias šie išdėstė socialiniame tinkle facebook komentuodami L. Stonkutės paskelbtą informaciją apie vizitą pas minėtą gydytoją.

 

VšĮ Mažeikių senamiesčio PSPC direktorė Budas.lt patikino, kad daliai gydytojų atostogaujant, kiti dirba padidintu krūviu, dėl ko vizitas ir vėlavo, ir apgailestauja, kad pacientė iškart nesikreipė į įstaigos vadovę, kuri būtų tarpininkavusi, išsprendžiant situaciją. Be to, ir pati gydytoja vėliau skambinusi pacientei, tačiau ši neatsiliepusi.

 

Vėlavo vizitas

„Esu klaikiai pasipiktinusi Mažeikių senamiesčio poliklinikos gydytoja Genovaite Mickuviene, – socialinio tinklo facebook „Mažeikių GĖDOS stulpas“ grupėje pasakoja L. Stonkutė. – Vizitas vėluoja 40 min, tad užeinu į kabinetą (mat neturiu visos dienos sėdėti ir laukti). Pasisveikinu. Ignoras. Pasisveikinu darkart ir klausiu, ar galiu užeiti, nes pacientų nėra, o ir laikas jau seniai praėjęs. Gydytoja atsako: „Ar nematote, kad aš užsiėmusi?“

– Aš taip pat, skubu į darbą. Ir turėjote mane priimti prieš 40 min.

– Turėjau Jus priimti? (sarkastiškai)

– Taip.

– Prašau išeiti ir netrukdyti man dirbti.

– Galite manęs nebekviesti, išeinu, dėkoju už šiltą priėmimą.

Poliklinikos direktorė jau informuota, spauda taip pat. Kas čia per betvarkė ir kur toji Hipokrato priesaikos etika?“

 

Komentatorių mintys

Neigiamai apie G. Mickuvienę atsiliepia ir daugelis prie paskelbtos facebook‘e informacijos komentavusiųjų. Kaltina nekultūringu su pacientais elgesiu, grubumu ir net galima korupcija. Keletą jų cituojame:

„Tokias gydytojas kaip ji ir jų sesutes gerai pajudinti ir viešinti. Užteks joms. Už mokesčių mokėtojų sumokėtus mokesčius gauna atlyginimus ir dar išsidirbinėja arba duok, arba būsi šuns vietoj.“

„Neturiu sertifikato vartot šį žodį, bet tokias „gydytojas“ aš pavadinčiau tiesiog debilėmis. Šiais laikais veterinarai daug atsakingiau žiūri į savo darbą, nei tokie gydytojai...“

„Nukvakus ji visai, kiekvieną kart atėjus ten jausmas lyg tai ponia sutrukdyta, susinervinus amžinai.“

„Esu turėjus problemų ir aš su ja, tąsyk buvo pavaduojanti mano šeimos gydytoją, atėjau su begalo skaudančia ausimi, prašiau siuntimo pas „Loristę“, pasakė: „Gerk „Ibuprom“ ir praeis, tai ėjau už pinigus pas LOR, kur be antibiotikų neapsiėjau, gėda taip su žmonėm elgtis, paskui nuėjau ašarodama ir pasakiau, ar ne laikas jums palikt šitą kėdę?“

„Uj uj, kaip dar tokia gali dirbt, baisesnės nesu gydytojos mačius, kyšininkė juoda, nesiskaito su pacientais, kaip dar ją laiko trūksta žodžių, bet ir šalia jos kabineto baisuoklė dirba“.

„Tiesą parašėt, G. Mickuvienė tokia ir yra, laukiant pas savo gyd., teko matyti kaip ji elgiasi su savo pacientais... Ant visų pikta, netaktiška, pilna pagiežos, nesupratinga, pilna arogancijos..... P. s. tai gydytoja, kuri labai myli jai įkišančius kišenėn, deja.“

„Labai gera gydytoja, pamenu, kaip maloniai apglostydavo ir apkabindavo mano močiutę, nuo švelnių žodžių atrodydavo, kad ji ir sveikatos įgaudavo, žinoma, toks gerumas nebuvo už dyką, kiekvienas apsilankymas baigdavosi su įdėjimu į kišenę. O kas neduodavo, gaudavo glėbį arogancijos.“

Viename iš komentarų rašoma, kad ir visas centras esąs vienas didelis nesusipratimas, komentaruose išsakomi nepasitenkinimai ir kitais šios bei kitų Mažeikių gydymo įstaigų medikų darbu. Nedaug, bet yra ir pasidžiaugiančiųjų gydytojais.

Kalbant apie socialinio tinklo „facebook“ „Mažeikių GĖDOS stulpas“ grupėje rugpjūčio 7 d. įkeltą L. Stonkutės postą apie G. Mickuvienę, iš maždaug180 komentatorių, tik porą komentuojančiųjų apie minėtą medikę atsiliepia teigiamai. Keliolika kalba apie kitas sveikatos sistemoje esančias problemas arba gydytojus, o likusieji komentarai – neigiami.

Vienas komentatorius kaltina pačius žmones, duodančius kyšius ir retoriškai klausia, kodėl pas tokį gydytoją prisirašę ir siūlo jį iškeisti į kitą.

(Visų komentatorių „facebook“ profiliai Budas.lt yra žinomi).

 

Vadovės atsakymas

Budas.lt paprašyta pakomentuoti VšĮ Mažeikių senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centras direktorė Gražina Kurienė informavo, kad pilietės L. Stonkutės skundą telefonu dėl vėluojančio vizito pas šeimos gydytoją ir jos teigimu nemandagaus gydytojos bendravimo gavusi 2023 m. rugpjūčio 7 d. 14 val. 26 min., o vizitas jai buvęs paskirtas tos dienos 14.00 val.

Kitą dieną L. Stonkutė el. paštu persiuntusi ir facebook komentarus po jos pasidalinta informacija šiame socialiniame tinkle apie konfliktą pas gydytoją.

Pasak G. Kurienės,  šiuo metu dalis gydytojų atostogauja, dirbantiems tenka dirbti padidintu darbo krūviu ir ilgiau: „Šeimos gydytoja G. Mickuvienė 2023 m. rugpjūčio 7 d. priėmė 15 registruotų pacientų (skirtas laikas vienam pacientui 20 min.) ir 17 neregistruotų pacientų, dėl šių priežasčių galėjo taip atsitikti, kad numatytas vizitas vėlavo iki 20 min.“

Direktorės teigimu, tarp pacientų vizitų arba, jeigu pacientas to paties vizito metu yra išsiųstas atlikti papildomų tyrimų, gydytojas aprašo atliktus veiksmus asmens sveikatos istorijoje.  

„Apgailestauju, kad pil. L. Stonkutė išėjo nesulaukusi gydytojos priėmimo, nusiskundimą išreiškė telefoniniu pokalbiu, o nesikreipė į administraciją, direktorę. Tikrai šitą nesusipratimą būtume išsprendę ir pacientė būtų gavusi visas jai reikalingas medicinines paslaugas ir/ar gydymą. Be to, gyd. G. Mickuvienės teigimu, ji vėliau skambino pacientei, tačiau L. Stonkutė neatsiliepė, – Budas.lt teigė G. Kurienė. – Dėl galimai neetiško gydytojos bendravimo užėjus L. Stonkutei į kabinetą (beje, dar nesibaigus prieš tai registruoto paciento apžiūrai, tik tuo metu jis buvo nuvestas į kitą kabinetą papildomam tyrimui, o gydytoja pildė jam elektroninį siuntimą), gydytoja paprašyta pateikti paaiškinimą“.

Mažeikių senamiesčio PSPC direktorė patikino, kad vadovaujantis „VšĮ Mažeikių senamiesčio PSPC skundų ir pasiūlymų nagrinėjimo tvarkos aprašu“ žmonių komentarų socialiniuose tinkluose įstaiga nenagrinėja, neprivalo sekti. L. Stonkutės persiųsti komentatorių įrašai perduoti susipažinti gydytojai.

Su gyd. G. Mickuviene Budas.lt susisiekti nepavyko.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode