Parama dėkojame




Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros galimybių žemėlapis: visa naudinga informacija vienoje vietoje

naudingaSiekiant padėti verslui ir gyventojams priimti sprendimus dėl AEI elektrinių statybos,  parengtas Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros galimybių žemėlapis. Jame rodoma visa projektui vystyti reikalinga valstybinių institucijų ir sektoriaus įmonių informacija.  

Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros galimybių žemėlapį parengė Lietuvos energetikos agentūra. Rengiant žemėlapį bendradarbiauta su Energetikos ministerija, valstybės įmone Registrų centru, elektros perdavimo sistemos operatore „Litgrid“, elektros skirstymo tinklo operatoriumi „ESO“ ir Lietuvos kariuomenės Karo kartografijos centru.

Per pastaruosius kelerius metus vėjo ir saulės elektrinių statybos tempai Lietuvoje išaugo keleriopai. 2020 m. Lietuvoje buvo 540 MW vėjo ir 164 MW saulės elektrinių. 2022 m. balandžio mėnesį bendra vėjo elektrinių galia buvo 1133 MW, arba 2,1 karto didesnė, saulės elektrinių – 752 MW, arba 4,6 karto didesnė nei prieš dvejus metus. Numatoma, kad artimiausiu metu AEI jėgainių statybos tempai nemažės.

Žemėlapis yra informacinio pobūdžio. Jame pateikiami sluoksniai su informacija apie saugomas teritorijas, kultūros paveldo teritorijas ir objektus, vertingiausius Lietuvos kraštovaizdžio arealus ir panoramų apžvalgos taškus, kur gali būti ribota arba draudžiama AEI elektrinių statyba. Taip pat pažymėtos teritorijos, kuriose  vėjo elektrinių (aukštų statinių) projektavimo ir statybos darbai yra draudžiami arba turi būti derinami su Lietuvos Kariuomene. Norint, kad žemėlapis būtų kuo naudingesnis, jame pateikiama informacija apie elektros perdavimo ir skirstymo tinklą – laisvus linijų pralaidumus ir galias transformatorių pastotėse.

Vienoje vietoje galima rasti visą reikšmingiausią informaciją apie galimybes numatytoje vietoje pastatyti AEI elektrinę, ar pasitikrinti, kokios yra galimybės bei kokių gali būti ribojimų dėl saugomų teritorijų, kultūros paveldo, krašto saugumo reikalavimų ar elektros infrastruktūros prieinamumo.

Žemėlapio informacija periodiška atnaujinama.

 

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode