Parama dėkojame




Pradinių klasių mokytojas Ąžuolas: laikas mokykloje nėra tik sėdėjimas suole

suole„Auginimas“, – taip mokytojo darbą apibūdina Ąžuolas Jašinskas, Kauno rajono Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinės mokyklos mokytojas, Meilės Lukšienės premijos laureatas. Mokytojo profesinis kelias prasidėjo nuo robotikos būrelio, o dabar moko jau antrąją pradinukų laidą.

Jaunas mokytojas sako, kad mokytojo kasdienybėje rutinos nėra – kiekviena diena mokykloje yra skirtinga, su augančiais vaikais atneša naujų patirčių.

Išskirtinė galimybė

Mokytojas atviras – šis darbas ne pats lengviausias, bet labai prasmingas: kiekvienas pedagogas turi galimybę, o kartu ir atsakomybę, auginti jauną žmogų, suteikdamas jam žinių, diegdamas vertybes ir taip prisidėdamas prie visuomenės, valstybės ateities.

„Greta visko, kas vyksta mokykloje – pamokų, užduočių, pertraukų, – mokytojas turi atliepti ir tuos vaiko poreikius, kurie nesusiję su ugdymu, mokymusi, bet kurie tą akimirką, tą dieną mokiniui yra labai svarbūs“, – kalba mokytojas.

Anot jo, padėti apsiprasti mokykloje, perprasti jos taisykles ir ugdyti mokinių savivertę – vienos svarbiausių pradinių klasių mokytojo užduočių. Jausdamiesi saugūs, pasitikėdami savimi mokiniai, tikėtina, greičiau pajus mokymosi sėkmę.

Mokiniai ir mokytojas – tai viena komanda

Pirmieji darbo mėnesiai mokykloje jauniems mokytojams, kaip ir pirmosios dienos mokiniams, pateikia nemažai netikėtumų.

„Kol nepadirbsi mokykloje, tol neįsivaizduosi, ką reiškia būti mokytoju, – šypsosi Ą. Jašinskas. – Gali susiplanuoti dieną, pamoką, bet niekada nežinai, kokia ji bus iš tikrųjų, kaip ji praeis”.

Anot jo, rutinos mokytojo kasdienybėje beveik nėra, nes kiekviena diena skirtinga ir atneša naujų patirčių.

„Naudojuosi įvairiais metodais, technologijomis, žaidimais, kad sudominčiau vaikus mokomaisiais dalykais. Bandau jų dėmesį, ryšį su jais ir per neformalų bendravimą laimėti. Pažaidžiame krepšinį, futbolą, gaudynes – jiems reikia matyti, kad laikas su mokytoju nėra tik sėdėjimas suole“, – sako Ą. Jašinskas.

Pašnekovo nuomone, jaunam žmogui labai svarbus bendruomeniškumo jausmas. Todėl jis nuo pat pirmųjų susitikimų su mokiniais jiems kartoja, kad mokytojas ir bendraklasiai – viena didelė komanda.

Tinklalaidės „Mokysiu“

Daugiau apie mokytojo darbą, savo patirtį, ryšio su mokiniais svarbą, įkvėpimą ir žinias Ą. Jašinksas pasakoja tinklalaidėje „Mokysiu“.

Ketvirtasis „Mokysiu“ tinklalaidžių sezonas pristatys iš viso 10 tinklalaidžių: po naują tinklalaidę pristatoma kas savaitę.

Visų būsimiems ir jau esamiems mokytojams skirtų tinklalaidžių įrašus galima rasti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos „YouTube“ paskyroje ir interneto svetainėje www.mokysiu.lt.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode