Marcinkevičius




naresPietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) ketvirtadienį paskelbė, kad kitų metų pradžioje BRICS priims šešias naujas nares.

Nuspręsta pakviesti Argentiną, Egiptą, Etiopiją, Iraną, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) tapti visateisėmis BRICS narėmis, Johanesburge vykstančiame besiformuojančios ekonomikos šalių bloko aukščiausiojo lygio susitikime sakė C. Ramaphosa.

Pasak jo, narystė įsigalios nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

„Ši narystės plėtra yra istorinė“, – sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), kurio šalis yra galingiausia ne Vakarų valstybių grupėje, sudarančioje ketvirtadalį pasaulio ekonomikos.

„Plėtra taip pat yra naujas BRICS bendradarbiavimo atspirties taškas. Ji suteiks BRICS bendradarbiavimo mechanizmui naujos energijos ir dar labiau sustiprins taikos ir plėtros pasaulyje jėgą“, – pridūrė jis.

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy'us Ahmedas (Abijus Ahmedas) pasidžiaugė tuo, ką pavadino didingu momentu savo šaliai.

„Etiopija pasirengusi bendradarbiauti su visais, kad būtų sukurta įtrauki ir klestinti pasaulinė tvarka“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „X“.

Irano prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Mohammadas Jamshidi (Mohamadas Džamšidis) šį žingsnį pavadino „istoriniu įvykiu ir strategine Teherano užsienio politikos sėkme“.

Trijų dienų trukmės susitikimo darbotvarkėje dominavo raginimai išplėsti BRICS, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir PAR, tačiau išryškėjo bloko nesutarimai dėl naujų narių priėmimo tempo ir kriterijų.

Visgi grupė, kuri sprendimus priima bendru sutarimu, susitarė dėl pagrindinių BRICS plėtros proceso principų, standartų, kriterijų ir procedūrų, sakė C. Ramaphosa.

Oficialias paraiškas įstoti į klubą, kuris atstovauja ketvirtadaliui pasaulio ekonomikos ir daugiau nei trims milijardams žmonių, pateikė beveik dvi dešimtys šalių.

Johanesburge vykstančiame susitikime, kuris baigsis ketvirtadienį, dalyvauja dar apie 50 valstybių ir vyriausybių vadovų.

Didėjanti įtaka

JAV pareigūnai įsitikinę, kad tikimybė, jog BRICS taps geopolitine varžove, yra maža. Jie šį bloką vertina kaip labai skirtingų šalių būrį, kuriame yra ir draugų, ir varžovų.

Tačiau nepaisant nesutarimų, BRICS lyderiai išreiškė bendrą įsitikinimą, kad tarptautinėje sistemoje dominuoja Vakarų valstybės ir institucijos ir kad ji neatitinka besivystančių šalių interesų.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) teigė, kad priėmus šešias naujas nares blokas vienys 46 proc. pasaulio gyventojų ir sudarys dar didesnę ekonomikos dalį nei dabar.

Viršūnių susitikime išryškėjo nesutarimai su Vakarais dėl Maskvos karo Ukrainoje ir BRICS partnerių parama Rusijai, patiriančiai pasaulinę izoliaciją.

Pietų Afrikos Respublika, Kinija ir Indija nepasmerkė Rusijos invazijos, o Brazilija atsisakė prisijungti prie Vakarų valstybių, siunčiančių ginklus Ukrainai ar taikančių sankcijas Maskvai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode