Parama dėkojame




Sprogimas

Pagalba vartojantiems nepilnamečiams bus teikiama naujame reabilitacijos skyriuje

skyriujeLabiausiai pažeidžiami yra vaikai. Lietuvoje vis daugiau žmonių susitelkia puoselėdami socialinę partnerystę, ekspertinius įgūdžius ir mokslo pasiekimus, todėl jaunimas gauna ypač vertingą pagalbą - laiku, vietoje, profesionalią. 

Šiandien Vilniuje pristatyta nauja vaikų ir jaunimo reabilitacijos vieta ir veikla. Gamtos apsuptyje, ramiame pušyne jau pilnavertiškai veikia skyrius, kur  atsakingai išsaugant senosios architektūros tradicijas ir tuo pačiu sukuriant aukščiausius Europos Sąjungos standartus atitinkančius saugumo ir išmanumo reikalavimus, suremontuotose patalpose nuo žalingo psichoaktyvių medžiagų vartojimo sveiksta paaugliai.  

Šis centras yra Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Vilniaus filialo dalis. Tai jau antras RPLC skyrius, kuriame bus teikiama vaikų dienos stacionaro paslauga įgyvendinant šį LR sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patvirtintą planą.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė džiaugiasi, kad „Respublikinis priklausomybės ligų centras ne tik plečia paslaugas vaikams, bet ir nuo šiol turės jaukią ir sveikti padedančią aplinką. Nuoširdžiai tikiu, kad vaikų motyvacijai  ir sėkmei šiame pagalbos procese reikšmingi visi aspektai, be palaikančių, kompetencijas turinčių specialistų reikalingos ir pačios geriausios sąlygos. Priklausomybės liga yra lėtinė ir sudėtinga, todėl padėti jaunimui, tėvams ar globėjams kuo anksčiau gauti jų poreikiams pritaikytas paslaugas yra prioritetas".

RPLC direktorius dr. Emilis Subata visada laikosi nuomonės, kad priklausomybę gali nustatyti ir gydyti tik specialiai tam paruošti žmonės su specifinėmis žinioms. Pasak jo, „RPLC paslaugas vaikams ir jaunimui teikia Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos filialuose, o nuo šiol profesionalią pagalbą Vilniaus miesto ir visos Rytų Lietuvos gyventojai gaus dar ir atnaujintose patalpose". Vaikų ir jaunimo skyrius įsikūrė kapitaliai suremontuotame 100 metų Kultūros paveldo medinės architektūros pastate. Prie statybų, tvarkybos projekto trejus metus dirbo daugiau kaip 50 architektų, inžinierių, paveldo specialistų, prižiūrėtojų, rangovų ir RPLC komanda. Dėl jų darbo avarinės būklės pastatas yra visiškai pritaikytas naujos kokybės reabilitacijos paslaugoms teikti. Statybos ir tvarkybos darbai atlikti finansuojant ES lėšomis.

Skyriaus vedėja dr. Giedrė Misiūnienė teigia, kad „nors realybė yra skaudi ir atvejai reabilitacijoje nėra paprasti, nes jaunuoliams dažniausiai būna diagnozuotas žalingas vartojimas ir jis sukelia akivaizdžią grėsmę sveikatai, gerovei ar raidai, vilties teikia didelis atsakingų institucijų dėmesys ir labai geranoriškas specialistų darbas". 

Pasak vedėjos, „žalingas vartojimas susiformuoja kaip atsakas, kai vaikas nelanko mokyklos, patiria patyčias, neranda mėgstamos veiklos, patenka į teisėsaugos akiratį, neranda saugumo šeimoje. Taip pat įtaką tikrai daro ir kriziniai, trauminiai įvykiai vaikystėje. Tada tokiems vaikams, o jų yra apie 
5-10 proc., mokėdami ir mokydami įveikti pasipriešinimą, neigimą, nepasitikėjimą pagalbą suteikia mūsų profesionalai".

„Šiame skyriuje taikoma Kanados mokslininkų sukurta ir adaptuota metodika, kai įvertiname ne tik sunkumus, bet ir stiprybes ir tai panaudojame rengdami individualią reabilitacijos programą. Tai didžioji skyriaus specialistų stiprybė – individualizuotas dėmesys pacientams ir jų artimiesiems. Nepilnamečiams laikytis tam tikros disciplinos, taisyklių ir turėti saugią rutiną, kuri padėtų keisti žalingą elgesį  yra labai sunku. Dažniausiai reikalingas ir ilgalaikis gydymas, ir visapusė pagalba sprendžiant traumines patirtis. Dažniausia paauglys nepajėgia pats įvertinti žalingo vartojimo grėsmės jo sveikatai ir socialinei gerovei. Todėl svarbu, kad ir šeimos nariai tinkamai reaguotų, palaikytų ir paskatintų gydytis priimant pagalbą“, - įsitikinęs RPLC Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius. 

Skyriuje gali sveikti 14-18 metų vaikai ir paaugliai. Veikia dienos stacionaro programa. Čia ateina mokytojai, atliekamos pamokos, taip pat vyksta ir įvairiapusė terapija, paaugliai mokosi naujų įgūdžių, kuria santykius, pamažu integruojasi į sveiką kasdienybę. 

Skyrius veikia adresu Šlaito g. 14, Vilnius.

RPLC ir SAM inf.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode