Sprogimas

Per trejus metus sporto infrastruktūrai – beveik 60 mln. eurų iš valstybės biudžeto

sportoBeveik 60 mln. eurų nuo 2021 m. įvairiems sporto infrastruktūros projektams pasiekė iš Valstybės investicijų, Švietimo įstaigų sporto aikštynų atnaujinimo programų ir Sporto rėmimo fondo. 

Šiandien valstybės investicijas Seimo jaunimo ir sporto reikalų komitete pristatė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas. 

„Be tinkamos, prieinamos sporto infrastruktūros negalime tikėtis nei daugiau Lietuvą tarptautinėse arenose garsinančių aukšto meistriškumo sportininkų, nei fiziškai aktyvios visuomenės, auginančios sportininkų pamainą. Todėl nuoseklios, ilgalaikės valstybės investicijos yra labai svarbios. Vienas esminių pastarųjų metų iššūkių – kilusios medžiagų kainos, pabrangę darbai, dėl to augantis poreikis papildomam finansavimui. Norint sėkmingai tęsti darbus dabar kasmet reiktų po apie 20 mln. eurų investicijoms. 2026 m. numatoma Valstybės investicijų programos pabaiga, todėl ypač  svarbu užtikrinti stabilų tolesnį sporto infrastruktūros finansavimą“, – kalbėjo viceministras. 

Valstybės investicijų programa

2021–2023 m. iš Valstybės investicijos programos sporto infrastruktūros objektams skirti 31,2 mln. eurų. Iš šios programos valstybės vykdytos ir tebevykdomos investicijos į baseinų infrastruktūrą savivaldybėse atveria galimybes plėsti mokymo plaukti programą ir sykiu gerina sąlygas gyventojų fiziniam aktyvumui ir sveikatinimui. 

Vienas naujausių pavyzdžių – neseniai Plungėje atidarytas universalus sporto ir sveikatingumo kompleksas, kuriam valstybės skirta 3,5 mln. eurų. Taip pat skiriant lėšas iš šios programos vyksta Lazdijų sporto centro sporto salės pastato, sporto komplekso su 50 m baseinu Elektrėnuose rekonstrukcijos, daugiafunkcės sporto salės Rokiškyje, Mažeikių sporto ir pramogų centro, sporto ir kultūros komplekso Tauragėje, sporto ir sveikatingumo komplekso Biržuose ir kitų sporto infrastruktūros objektų įvairiuose šalies miestuose statybos. 

2022 m. iš Valstybės investicijų programos ŠMSM pradėjo įgyvendinti dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programą. Kartu su savivaldybėmis iki 2025 m. šalyje numatyta įrengti penkis naujus nustatytų matmenų dengtus maniežus Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Kauno mieste ir rajone. Šiai programai įgyvendinti iš viso numatyti 8 mln. eurų. 

Kol kas nustatytų matmenų (105 m x 68 m) veikiančius dengtus futbolo maniežus turi tik trys savivaldybės: Marijampolės (1), Kauno miesto (1) ir Vilniaus miesto (3). Regbiui pritaikytų dengtų maniežų su tinkama dirbtine danga šalyje nėra.

Mokyklų sporto aikštynų atnaujinimas

ŠMSM vykdomoje Švietimo įstaigų sporto aikštynų atnaujinimo programoje 2021–2024 m. numatyta renovuoti 31-os mokyklos sporto aikštyną. Tam iš viso numatyti 7,6 mln. eurų. Programoje numatyta, jog ŠMSM vienam savivaldybės mokyklos sporto aikštynui atnaujinti skirs ne daugiau kaip 232 tūkst. eurų, o savivaldybė prie projekto privalės prisidėti ne mažiau kaip 58 tūkst. eurų. 

Švietimo įstaigos, kurioje ŠMSM įgyvendina savininko ar dalininko teises ir pareigas, aikštyno atnaujinimui bus skiriama ne daugiau kaip 290 tūkst. eurų. Atrenkant atnaujinamus švietimo įstaigų aikštynus, pirmenybė teikta toms įstaigoms, kuriose mokosi ne mažiau nei 300 mokinių, ar sporto aikštynu naudojasi ne viena švietimo įstaiga ar bendruomenė.

Iš viso pagal Švietimo įstaigų sporto aikštynų atnaujinimo programą 2011–2020 metais buvo atnaujinti 68 švietimo įstaigų sporto aikštynai.

Sporto rėmimo fondo lėšos esamų sporto bazių plėtrai, priežiūrai ir remontui 

Beveik 3,7 mln. eurų iš Sporto rėmimo fondo (SRF) 2021 m. kvietimo buvo paskirstyti finansuoti 9 projektams, skirtiems esamų sporto paskirties pastatų arba sporto paskirties inžinerinių statinių plėtrai, priežiūrai ir remontui. Šios lėšos skirtos atnaujinti Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos sporto aikštyną, Ukmergės stadiono futbolo aikštę, Telšių miesto centrinis stadioną ir kitus objektus.

2022 m. SRF kvietimu finansavimas skirtas 5 projektams už beveik 2 mln. eurų. Šie projektai bus įgyvendinami iki 2025 m.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode